Cebulowe ślimaczki z oscypkiem

Jan .
  • 350g mąki pszennej
  • 7g suchych
  • szczypta cukru
  • 180ml mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 duże cebule
  • 20dag oscypka (lub sera wędzonego)
  • majeranek
  • 3 łyżki oleju
35 min.
180°C

  1. W dużej misce umieść mąkę, sól, drożdże, wbij jajko. Stopniowo dolewaj mleko, wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne. Do ciasta dodaj oliwę i zagnieć całość do uzyskania gładkiego ciasta. Odstaw do niewyrośnięcia.
  2. W tym czasie rozgrzej na patelni olej, pokrój w plasterki cebulę i podsmaż na złoty kolor.
  3. Ciasto rozwałkuj, nałóż równomiernie podsmażoną cebulę, posyp startym serem, przypraw solą i pieprzem, dodaj majeranek. ciasto zwiń, pokrój na plasterki i ułóż we frytkownicy, można dodać dodatkową porcję sera na wierzchu.
  4. Piecz przez 35 min w temp 180 st.C. Można podać na ciepło i na zimno.

29.06.2025