Crumble migdałowe z porzeczkami

Marcin G.

Składniki na nadzienie owocowe:

  • 400g porzeczek
  • 100g cukru
  • Łyżka skrobi ziemniaczanej

Składniki na kruszonkę:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g drobnego cukru
  • 130g masła

Dodatkowo: płatki migdałów

20 min.
180°C

  1. Składniki na nadzienie umieszczamy w dużej misce, którą potrząsamy tak, aby cukier i mąka obtoczyły porzeczki.
  2. Nadzienie umieszczamy na dnie kokilek lub opcjonalnie jednej dużej foremki (W takim wypadku należy wydłużyć czas pieczenia).
  3. Składniki na kruszonkę szybko zagniatamy, a gotową kruszonkę wykładamy na nadzienie porzeczkowe.
  4. Crumble pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
  5.  Po 10 minutach wierzch posypujemy płatkami migdałów i pieczemy przez kolejne 10 minut.
  6. Crumble podajemy ciepłe. Najlepiej z gałką lodów waniliowych.

13.07.2025