Strona główna
Galeria przepisów
Kontakt
Crumble migdałowe z porzeczkami
Autor przepisu
Marcin G.
Składniki
Składniki na nadzienie owocowe:
400g porzeczek
100g cukru
Łyżka skrobi ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę:
200g mąki pszennej
100g drobnego cukru
130g masła
Dodatkowo:
płatki migdałów
Czas pieczenia
20 min.
Temperatura pieczenia
180°C
Sposób przygotowania
Składniki na nadzienie umieszczamy w dużej misce, którą potrząsamy tak, aby cukier i mąka obtoczyły porzeczki.
Nadzienie umieszczamy na dnie kokilek lub opcjonalnie jednej dużej foremki (W takim wypadku należy wydłużyć czas pieczenia).
Składniki na kruszonkę szybko zagniatamy, a gotową kruszonkę wykładamy na nadzienie porzeczkowe.
Crumble pieczemy przez 10 minut w 180 stopniach.
Po 10 minutach wierzch posypujemy płatkami migdałów i pieczemy przez kolejne 10 minut.
Crumble podajemy ciepłe. Najlepiej z gałką lodów waniliowych.
Data rejestracji
13.07.2025
Powrót do galerii przepisów