Galette z morelami i z kwiatem lawendy

Barbara L.
  • 240 g mąki pszennej
  • 140 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 80 ml maślanki/kefiru, zimnego
  • 300g moreli
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru gruboziarnistego
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 0,5 łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 1 jajko
  • gałązka lawendy
40 min.
190°C

  1. Mąkę pszenną przesiać, dodać masło, posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder, skórkę z cytryny, sól, maślankę i szybko zagnieść ciasto. Ważne, żeby masło się nie roztopiło. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na 60 minut.
  2. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm na kształt koła. Przenieść na papier do pieczenia. Na środku ułożyć połówki moreli, posypać cukrem pudrem i kwiatami lawendy.
  3. Następnie brzegi ciasta założyć do środka. Brzegi posmarować delikatnie ubitym jajkiem, posypać cukrem gruboziarnistym i płatkami migdałów.
  4. Piec w Philips Air Fryer w temperaturze 190°C przez około 40 minut. Przed podaniem można dodatkowo posypać cukrem.

08.07.2025