Letnie zupa wiśniowa

Grażyna N.
  • 300 g świeżych wiśni (wydrylowanych)
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 2 laski cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 0,5 l wody + 0,1 l wody (do kisielu)
  • Pół opakowania kisielu (wiśniowy)
  • Odrobina soku z cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Makaron np świderki albo zakręcone penne
10/3 min.
180°C

  1. Wydryluj wiśnie – 300 g świeżych, dojrzałych owoców.
  2.  Przełóż wiśnie do misy airfryera (tej dodatkowej) i dodaj 5 łyżek cukru trzcinowego, 2 laski cynamonu, 3 goździki, 1 gwiazdkę anyżu
  3. Piecz, gotuj w airfryerze przez 10 minut w 180°C – aż owoce puszczą sok, a przyprawy uwolnią aromat.
  4. W tym czasie wymieszaj pół opakowania kisielu z 0,1 l zimnej wody
  5. Po 10 minutach pieczenia wlej kisiel do misy z wiśniami, delikatnie zamieszaj.
  6. Wstaw ponownie do airfryera na 3 minuty w 180°C, by kisiel zgęstniał i połączył się z sokiem.
  7. Ugotuj makaron
  8. Zupę należy schłodzić i przelej do misek, dodaj porcję ugotowanego makaronu.
  9. Skrop całość cytrynką
  10. Na wierzchu każdej porcji dodaj łyżkę jogurtu naturalnego .

18.07.2025