Strona główna
Galeria przepisów
Kontakt
Letnie zupa wiśniowa
Autor przepisu
Grażyna N.
Składniki
300 g świeżych wiśni (wydrylowanych)
5 łyżek cukru trzcinowego
2 laski cynamonu
3 goździki
1 gwiazdka anyżu
0,5 l wody + 0,1 l wody (do kisielu)
Pół opakowania kisielu (wiśniowy)
Odrobina soku z cytryny
2 łyżki jogurtu naturalnego
Makaron np świderki albo zakręcone penne
Czas pieczenia
10/3 min.
Temperatura pieczenia
180°C
Sposób przygotowania
Wydryluj wiśnie – 300 g świeżych, dojrzałych owoców.
Przełóż wiśnie do misy airfryera (tej dodatkowej) i dodaj 5 łyżek cukru trzcinowego, 2 laski cynamonu, 3 goździki, 1 gwiazdkę anyżu
Piecz, gotuj w airfryerze przez 10 minut w 180°C – aż owoce puszczą sok, a przyprawy uwolnią aromat.
W tym czasie wymieszaj pół opakowania kisielu z 0,1 l zimnej wody
Po 10 minutach pieczenia wlej kisiel do misy z wiśniami, delikatnie zamieszaj.
Wstaw ponownie do airfryera na 3 minuty w 180°C, by kisiel zgęstniał i połączył się z sokiem.
Ugotuj makaron
Zupę należy schłodzić i przelej do misek, dodaj porcję ugotowanego makaronu.
Skrop całość cytrynką
Na wierzchu każdej porcji dodaj łyżkę jogurtu naturalnego .
Data rejestracji
18.07.2025
Powrót do galerii przepisów