Strona główna
Galeria przepisów
Kontakt
Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera
Autor przepisu
Grażyna N.
Składniki
Składniki (na 2 porcje):
2 długie buraki
2 plastry rolady koziej
2 łyżki oliwy z oliwek (plus do skropienia)
1 łyżeczka miodu do marynaty
1 łyżka octu balsamicznego (plus do skropienia)
1 łyżka miodu
Sól i świeżo mielony pieprz
Świeże listki oregano
Cienkie piórka z 1/2 czerwonej cebuli
1–2 łyżki prażonych nasion słonecznika
Grissini do podania
Czas pieczenia
15/6 min.
Temperatura pieczenia
180/200°C
Sposób przygotowania
Buraki obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
Przygotuj marynatę: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, posiekane świeże oregano.
Wymieszaj buraki z marynatą i odstaw na 30 minut.
Piecz buraki w airfryerze przez 15 minut w 180°C, aż zmiękną i lekko się przypieką.
Roladę kozią skrop odrobiną oliwy z oliwek i zapiecz w 200°C przez ok. 6 minut, aż się zarumieni i zyska złotą skórkę.
Na talerzu ułóż pieczone buraki, zapieczony ser kozi,
Posyp piórkami czerwonej cebuli, prażonym słonecznikiem i świeżym oregano,
Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą,
Skrop oliwą z oliwek, dodaj kilka kropel octu balsamicznego i delikatnie polej łyżką miodu.
Podawaj z grissini - idealnie się łączy.
Data rejestracji
21.07.2025
Powrót do galerii przepisów