Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera

Grażyna N.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 długie buraki
  • 2 plastry rolady koziej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (plus do skropienia)
  • 1 łyżeczka miodu do marynaty
  • 1 łyżka octu balsamicznego (plus do skropienia)
  • 1 łyżka miodu
  • Sól i świeżo mielony pieprz
  • Świeże listki oregano
  • Cienkie piórka z 1/2 czerwonej cebuli
  • 1–2 łyżki prażonych nasion słonecznika
  • Grissini do podania
15/6 min.
180/200°C

  1. Buraki obierz i pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm.
  2. Przygotuj marynatę: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz, posiekane świeże oregano.
  3. Wymieszaj buraki z marynatą i odstaw na 30 minut.
  4. Piecz buraki w airfryerze przez 15 minut w 180°C, aż zmiękną i lekko się przypieką.
  5. Roladę kozią skrop odrobiną oliwy z oliwek i zapiecz w 200°C przez ok. 6 minut, aż się zarumieni i zyska złotą skórkę.
  6. Na talerzu ułóż pieczone buraki, zapieczony ser kozi,
  7. Posyp piórkami czerwonej cebuli, prażonym słonecznikiem i świeżym oregano,
  8. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i solą,
  9. Skrop oliwą z oliwek, dodaj kilka kropel octu balsamicznego i delikatnie polej łyżką miodu.
  10. Podawaj z grissini - idealnie się łączy.

21.07.2025