Strona główna
Galeria przepisów
Kontakt
Soczysty kurczak w marynacie miodowo-musztardowej z młodymi ziemniakami
Autor przepisu
Barbara L.
Składniki
3 podudzia z kurczaka
3 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
1 łyżka papryki wędzonej w proszku
1 łyżeczka curry
1 szczypta pieprzu czarnego
1 szczypta pieprzu ziołowego
Odrobina pikantnej papryki
2 łyżki oleju rzepakowego
1 kg ziemniaków
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki
Pół łyżeczki soli
Siekany koperek
Czas pieczenia
50 min.
Temperatura pieczenia
180°C
Sposób przygotowania
W miseczce przygotuj marynatę: musztardę, miód, paprykę, przyprawy, olej przełóż do miseczki i wymieszaj dokładnie.
Wmasuj marynatę w kurczaka i odstaw do lodówki.
Ziemniaki dokładnie wymyj, skrob oliwą, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Nastaw frytkownicę na 180’C. Ułóż mięso i ziemniaki w formie sylikonowej. Piecz przez 50 minut.
Młode ziemniaki i udka podaj z wiosenną surówką.
Data rejestracji
20.06.2025
Powrót do galerii przepisów