Soczysty kurczak w marynacie miodowo-musztardowej z młodymi ziemniakami

Barbara L.
  • 3 podudzia z kurczaka
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka papryki wędzonej w proszku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 szczypta pieprzu czarnego
  • 1 szczypta pieprzu ziołowego
  • Odrobina pikantnej papryki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki
  • Pół łyżeczki soli
  • Siekany koperek
50 min.
180°C

  1. W miseczce przygotuj marynatę: musztardę, miód, paprykę, przyprawy, olej przełóż do miseczki i wymieszaj dokładnie.
  2. Wmasuj marynatę w kurczaka i odstaw do lodówki.
  3. Ziemniaki dokładnie wymyj, skrob oliwą, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
  4. Nastaw frytkownicę na 180’C. Ułóż mięso i ziemniaki w formie sylikonowej. Piecz przez 50 minut.
  5. Młode ziemniaki i udka podaj z wiosenną surówką.

20.06.2025