Twarogowe bułeczki ziołowe

Agata M.
  • 250 g mielonego twarogu
  • 100 g serka wiejskiego
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu lub 1 płaska łyżeczka suszonego
  • 50 g słonecznika
  • 50 g pestek dyni
15 min.
170°C

  1. W misce zagnieć wszystkie składniki oprócz słonecznika i dyni na gładką masę.
  2. Podziel całość na 8 równych części i uformuj z nich kulki. Możesz zwilżyć ręce wodą by ciasto mniej się kleiło.
  3. Każdą z kulek obtocz w miksie dyni i słonecznika nadając im płaski kształt (bułeczki podczas pieczenia mocno rosną).
  4. Bułeczki piecz przez 15 min w 170 stopniach.

20.06.2025