Wieniec drożdżowy z jarmużem

Piotr W.
  • 450 g mąki pszennej typu 500
  • 50 g otrębów pszennych
  • 30 g drożdży świeżych
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 30 g oliwy
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 200g jarmużu świeżego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 100g sera feta

Składników wystarczy do przygotowania 2 wieńców.

30 min.
180°C

  1. Do garnuszka z mlekiem wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki, otręby oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy całość i zostawiamy na kilkanaście minut, przykrywając ściereczką.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, całą sól i spieniony zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy. Następnie dodajemy oliwę i znów wyrabiamy ciasto przez ok. 5 – 7 minut.
  3. Pozostawiamy ciasto w misce, przykrywamy miskę folią spożywczą, odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  4. W tym czasie siekamy drobno jarmuż i dusimy na oliwie z pokrojonego czosnku. Doprawiamy do smaku.
  5. Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm.
  6. Smarujemy ciasto jarmużem, posypujemy serem feta i zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
  7. Rulon rozcinamy wzdłuż ostrym nożem i zawijamy wokół siebie dwie rozcięte połówki rulonu.
  8. Łączymy końce i delikatnie formujemy okrągłą formę, przypominającą wieniec, powinien mieć około 15 - 20 cm średnicy.
  9. To samo robimy z drugą częścią ciasta.
  10. Frytkownicę rozgrzewamy do 180C.
  11. Wieniec drożdżowy przed pieczeniem pozostawiamy jeszcze na ok. 15 min do wyrośnięcia.
  12. Następnie zdejmujemy ściereczkę i smarujemy wieniec oliwą, można posypać sezamem.
  13. Ciasto Pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż będzie miał złoty kolor.
    Podajemy jako przekąskę np. na podwieczorek lub jako pieczywo do sałatek.

20.07.2025