Do garnuszka z mlekiem wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę mąki, otręby oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy całość i zostawiamy na kilkanaście minut, przykrywając ściereczką.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostały cukier, całą sól i spieniony zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy. Następnie dodajemy oliwę i znów wyrabiamy ciasto przez ok. 5 – 7 minut.
Pozostawiamy ciasto w misce, przykrywamy miskę folią spożywczą, odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie siekamy drobno jarmuż i dusimy na oliwie z pokrojonego czosnku. Doprawiamy do smaku.
Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm.
Smarujemy ciasto jarmużem, posypujemy serem feta i zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Rulon rozcinamy wzdłuż ostrym nożem i zawijamy wokół siebie dwie rozcięte połówki rulonu.
Łączymy końce i delikatnie formujemy okrągłą formę, przypominającą wieniec, powinien mieć około 15 - 20 cm średnicy.
To samo robimy z drugą częścią ciasta.
Frytkownicę rozgrzewamy do 180C.
Wieniec drożdżowy przed pieczeniem pozostawiamy jeszcze na ok. 15 min do wyrośnięcia.
Następnie zdejmujemy ściereczkę i smarujemy wieniec oliwą, można posypać sezamem.
Ciasto Pieczemy przez ok. 25-30 minut, aż będzie miał złoty kolor.
Podajemy jako przekąskę np. na podwieczorek lub jako pieczywo do sałatek.